Loading...

Ska du köpa fritidshus? Här är fem saker du måste tänka på innan du sätter igång.

ett rött fritidshus med stora fönster och terrass

Husteamets fritidshus Max 50 kvm

Fritidshus förgyller din fritid

Fritidshus bär på löften redan i namnet. Här kan du tillbringa din fritid och njuta av soliga sommardagar eller en paus från storstadens stress. Dessutom är de ofta smidiga att beställa och uppföra så länge du har koll på regelverk och tillgänglighet där marken ligger.

Regler för att uppföra fritidshus

Att uppföra fritidshus kan bli lite mer komplicerat än de bygglovsbefriade attefallshusen men är ändå lättare att få bygglov för än permanentboende. I samråd med arkitekt och kunnig husförsäljare kan du ofta utforma ett hus som ser ut som du vill ha det och som samtidigt blir godkänt av kommunen där du bygger.

Det man bland annat behöver tänka på är:

  • Om det finns en detaljplan för området där du vill bygga
  • Vad eventuell detaljplan har för begränsningar
  • Strandskydd
  • Om det finns annan byggnad på marken och isåfall vilket som är huvudhuset

Du kommer kunna läsa mer om regler för fritidshus i kommande blogg här på Husteamets sajt

Ibland kan det vara enklare rent bygglovsmässigt att bygga ett attefallshus i stället, beroende på dina förusättningar och behov. Här kan du läsa mer om skillnaden mellan fritidshus och attefallshus.

Fem saker att tänka på innan du sätter igång

Självklart är det en helt del att tänka på innan du sätter igång att bygga eller ens väljer husmodell. Men genom att tänka på följande fem saker kommer du stå väl rustad inför husbygget och blir nöjdare när fritidshuset väl är på plats.

1. Läge

Även om du redan äger marken där huset ska stå kan det spela roll var på tomten du ställer huset. Finns det träd på tomten? Då kanske du väga risker med att stå för nära mot möjligheten till skugga på varma dagar. Vill du ha morgonsol eller kvällssol in i sovrummen? Blir det insyn från grannarna eller har de planer på att bygga något på tomten som du inte vill behöva titta på? Tänk igenom både var på tomten och i vilken riktning huset står bäst utifrån vad du ska använda det till.

2. Säsong

Många använder sina fritidshus som sommarstugor. Det är härligt och enkelt – och dessutom kanske du kan välja en tunnare isolering eller enklare åtgärder om inte huset behöver vara vinterbonat. Om det däremot handlar om en skidstuga eller ett fritidshus på din egen hustomt som ska användas året runt är det en lönsam investering att se till att huset är ordentligt vinterbonat. Glöm inte att tänka på möjligheter till terrass för sommarstugan eller vindskydd för ett hus som ska användas året runt.

3. Storlek. 

Det finns inga generella storleksgränser för fritidshus. Ett fritidshus som är 30 kvm eller mindre kan klassas som attefallshus och då kan du bygga utan bygglov, så länge du har ett huvudhus på samma tomt. Annars är det mest fantasin som sätter gränser. För en gäststuga eller sommartorp kanske det räcker med ett sovrum och köksvrå. Om du vill ha sommarstuga dit du kan bjuda släkt och vänner eller där tonårsbarnen kan ta med sig kompisar kanske det är klokare att satsa på två ordentliga sovrum och ett loft, med gott om utrymme för matlagning och middagar. Tänk även framåt i tiden. Just nu kanske det räcker med smått men om fem år skulle tio extra kvadratmeter göra stor skillnad.

4. Utrustning och bekvämlighet

Det här går lite ihop med storlek och vad fritidshuset ska användas till. Till exempel:En ljus soffa och ett kök i ljusa färger inne i ett fritidshus

  • Ett litet torp nära sjön där du fiskar kanske inte behöver köksutrustning i toppklass.
  • Ett fritidshus som du ska hyra ut under sommaren eller skidsäsongen kan behöva ett uppgraderat badrum med golvvärme eller ordentligt med garderobsutrymme.
  • Vill du kunna titta på tv eller ska det vara en skärmfri oas? Kanske ska det finnas ett tv-utrymme i en liten alkov med ett separat, större utrymme för umgänge.
  • Går det att få internet om du vill ha det?
  • Sovloft kan ha både en enkel stege och en gedigen trappa beroende på vad loftet ska användas till och vem.

5. Tillgänglighet

Är det bygge du är ute efter är genomförbart. Kan ett färdigbyggt fritidshus levereras till tomten på landet? Finns det utrymme för kran? Kan el och vatten dras till huset? Här är husleverantören din bästa vän. De vet hur leveransen går till, vad som fungerar. Rätt leverantör kan fixa ett fritidshus till din ö i skärgården medan andra håller sig till hus på tomter i storstan.

Nästa steg är att fundera på vem som ska dit och hur det går till. Går det att köra bil hela vägen fram? Är det lättåtkomligt för äldre gäster? Kanske är det så att du vill ha huset så avskilt som möjligt och det räcker att du kan cykla sista biten!

Husteamet levererar huset för din fritid

Oavsett hur du besvarar frågorna ovan kan Husteamet hjälpa dig hitta rätt. Vi har levererat fritidshus till svåråtkomliga platser, uformat skräddarsydda lösningar som både får godkänt från kommunen och husägarens drömmar. Ta en titt på våra husmodeller, kom förbi och upplev själv på Nybygget i Arlanda, eller ring oss så berättar vi mer hur vi kan hjälpa dig.

Ring oss och fråga