Loading...

Max höjd för attefallshus ger max utrymme för dig

interiör attefallshus med belysning och vinklade fönster med max höjd för attefallshus

 

Vi får mängder av frågor från kunder och husdrömmare om hur attefallshus fungerar, vilka regler som gäller och hur man kan tänka kring inredning. Eftersom vi brinner för stilrena, användbara, och lyxiga fritidshus och attefallshus har vi själva ställt samma frågor och luskat ut otaliga svar. Låt oss göra det lätt för dig och dela med oss av det vi lärt oss längs vägen!

Vad är max höjd för attefallshus?

Attefallshus får vara totalt 4 meter från mark till taknock. Detta innebär alltså att den tillåtna höjden på utsidan av huset är fyra meter. Detta innebär också att man tekniskt sätt kan bygga in en källare i sitt attefallshus, som då inte inkluderas i de fyra meterna ovan mark. Då är det dock viktigt att noga tänka igenom dränering och att samtliga utrymmen som ska användas för boende uppfyller attefallsreglernas krav. Ytan får fortfarande inte överstiga 30 kvm. Om du bygger ett attefallshus på något sluttande mark är det medelmarknivån som räknas som utgångspunkt för de 4 metrarna till taknock.

Hur kan man maximera utrymmet med hjälp av hög takhöjd?

Att man kan bygga så högt innebär att takhöjden inne i ditt attefallshus blir härligt högt. Det blir lätt över 3,6 meter takhöjd invändigt, vilket är mycket högre än standardhöjden i de flesta boenden. Du kan då maximera utrymmet för ditt attefallshus genom att bygga ett loft för förvaring eller som sovloft. Vår modell Greta 30 med sovloft är ett utmärkt exempel på en sådan husmodell.

Genom att ha ett sovloft kan du skilja sovutrymmet från gemensamma utrymmen såsom kök och vardagsrum. Du kan också välja att skapa både ett sovrum på markplan och ytterligare ett sovrum på loftet. Detta är perfekt för exempelvis småbarnsfamiljer, när barnbarnen kommer på besök.

Får ett attefallshus vara högre än bostaden?

Det korta svaret är: nej. Om det befintliga huset på tomten där attefallshuset ska byggas är lägre än fyra meter får attefallshuset inte byggas upp till fyra meter. Det måste vara lägre än huvudbyggnaden.

Hur räknas höjd för attefallshus nära gatan?

För attefallhus som står nära offentlig mark är det den marken som gäller för att mäta nockhöjd. Till offentlig mark räknas exempelvis gatan. Om ditt attefallshus står närmare gatan än 6 meter är det gatunivån som räknas. Då får attefallshusets nock alltså ha en maxhöjd på 4 meter ovanför den.

Kom till oss så hjälper vi dig med mätningarna

Fortfarande förvirrad? Det är inte så konstigt! Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man ska upprätta ett attefallshus och slippa krångliga bygglov. Något vi har lärt oss under våra många år i branschen är dock att det är så värt det i slutändan. Vi har svaren på alla vanliga frågor om attefallshus, bolundare, och större fritidshus. Dessutom har flera av våra husmodeller verkligen maximerat utrymmet med hjälp av att räkna smart på max höjd för attefallshus, så det finns alltid något som passar dina behov. Kom och ta en titt på våra visningshus i Arlandastaden eller ring oss så hjälper vi dig på vägen till ditt drömhus.

Ps. Du har väl inte missat att du kan kolla in våra senaste modeller och spännande projekt på Facebook och Instagram? Vi ses där! 

 

Ring oss och fråga