Loading...

Att hyra ut ditt attefallshus kan bli en enkel inkomst när du inte använder huset till annat

Sedan reglerna för attefallshus utökades år 2020 är det många husägare som sett värdet i att skapa mer utrymme för gäster, bastu, hemmakontor och annat direkt på tomten. Ett attefallshus innebär en mindre investering än att köpa ett helt nytt, större hus  – och du slipper packa ihop hela livet och flytta.

Men i en tid då inflation och elkostnader rusar känner många att de får offra bekvämlighet och vardagslyx för att få ekonomin att gå ihop. Då är attefallshuset ovärderligt. När du inte använder det till besök från släkten kan du nämligen passa på att hyra ut det.

modernt attefallshus i trädgård med stora glaspartier och altan i trä framför

Får man hyra ut attefallshus?

Ja! En av de främsta anledningarna som låg bakom attefallsreformen var möjligheten att skapa fler boenden till rimligt pris. Bostadsbristen har varit svår, särskilt i storstadsregionerna, och många som var nya på marknaden eller behövde boende till ett rimligt pris hade svårt att ta sig in på bostadsmarknaden.

Därför får man som husägare hyra ut sitt attefallshus. Däremot skiljer sig reglerna lite åt beroende på vilken sorts bostad det är. I en komplementbostad kan någon vara permanent boende året om. I en komplementbyggnad kan man bo tillfälligt, som exempelvis en gäststuga. Sedan 2020 får båda typerna av hus byggas till 30 kvm och kan uppföras utan bygglov. Däremot är det större krav på komplementbostaden vad gäller tillgänglighet och användbarhet.

Här kan du läsa mer om bygglov för attefallshus och här kan du läsa mer om attefallshus-regler.

Hur fungerar det med skatten?

Att tjäna pengar genom att hyra ut tillfälligt boende räknas som kapitalinkomst. Däremot finns det gott om avdrag att göra.

  • Upp till 40 000 kr om året i hyresintäkt är skattefritt
  • Utöver detta avdrag får du göra avdrag på 20% på det du tjänar från hyra
  • Du får också dra av kostnaden för utgifter du haft i samband med uthyrningen
  • Resterande belopp beskattas som kapitalinkomst om 30%

Här kan du läsa mer om hur mycket man kan ta i hyra för attefallshus.

Fördelar med att hyra ut

Att hyra ut sin vanliga bostad kan vara nervöst och krångligt på många sätt. Du är inte där själv när det bor okända människor i ditt hus, du måste plocka undan personliga föremål och värdesaker och det är svårt att fixa problem som uppstår om du själv är någon helt annanstans.

Alla de problemen försvinner när du hyr ut ditt attefallshus.

  • Du är närvarande och har koll på att allt står rätt till
  • Du får ha ditt eget hus för dig själv
  • Du kan lätt ingripa om hyresgästen behöverhjälp eller om något händer med huset

Men den kanske främsta fördelen:

  • Du kan tjäna pengar på något du ändå har användning för
  • Du tjänar passiv inkomst just när du använder det

Smidigaste sättet att hyra ut attefallshus

Det allra enklaste tillvägagångssättet om du vill hyra ut ditt attefallshus i perioder är via Airbnb. Eftersom de har lång erfarenhet av den här typen av uthyrning har de koll på alla regler och kan svara på dina frågor. Dessutom kan det kännas tryggare med en tredje part som hanterar avtal, har koll på sina medlemmar och kan medla om något skulle gå snett. Här kan du läsa mer om att vara värd på Airbnb.

Redo att tjäna pengar på din investering?

Passiv inkomst från uthyrning är det riktigt smart sätt att tjäna extra pengar i inflationstider. Samtidigt får du ett användbart extraboende eller utrymme på tomten. Om det en dag blir dags att flytta har ditt hus dessutom ökat avsevärt i värde tack vare att det rymmer ett attefallshus. Ta en titt bland våra husmodeller och låt dig lockas av möjligheterna. Eller hör av dig till oss så snackar vi mer.

Ring oss och fråga