Undvik dessa vanliga misstag och köp rätt hus för dig!
Att skaffa ett attefallshus kan kännas som en härlig dröm som äntligen blir sann. Extra utrymme till gäster eller tonåringar – härligt poolhus eller bastuhus i trädgården – en stadig inkomstkälla genom smidig uthyrning: användningsområdena är oändliga!
Som vid alla stora köp finns det dock en del fallgropar man behöver vara uppmärksam på. Vi på Husteamet har träffat flera kunder som gått på nitar längs vägen med oseriösa företag och ouppfyllda löften. Det kan leda till allt från försenade leveranser och undermåliga husbyggen till stora ekonomiska förluster och riktigt, riktigt ledsna husägare.
Självklart vill vi förhindra detta så mycket det går. Därför har vi samlat de fyra vanligaste misstagen folk gör när de köper ett attefallshus.
Misstag 1: Missar att kolla upp och följa regler för attefallshus
Attefallsreformen kom till för att göra det enklare för husägare att bygga småhus på tomten. Det är dock fortfarande otroligt viktigt att ha koll på kommunens regler och lokal lagstiftning när man planerar att bygga ett attefallshus. För att undvika problem och förseningar bör du försäkra dig om att du har rätt tillstånd och att attefallshuset uppfyller alla krav.
Tänk bland annat på:
- Att göra bygganmälan och invänta startbesked från kommunen
- Att kolla upp så att just din plan för attefallshuset inte kommer kräva bygglov
- Avstånd till grannar och tomtgräns
- Lokala regler angående husets utformning och utseende
Läs mer om regler för attefallshus på bloggen eller Boverkets hemsida.
Misstag 2: Glömmer bort budgeten
Det är lätt att förälska sig i det perfekta attefallshuset och glömma bort budgeten. Men det är inte bara själva huset som kostar. Att bygga, installera, ansluta till vatten och el, och inreda huset kommer att kosta mer än du kanske först tänkt.
Ett sett att undvika skenande kostnader är att satsa på ett nyckelfärdigt attefallshus i stället för ett i lösvirke. På så sätt får du en bättre uppfattning redan från start hur mycket huset kommer att kosta. Sedan kan du känna dig friare i att köpa härliga kuddar och snygga köksinredningsdetaljer för pengarna som blir över.
Misstag 3: Väljer oseriösa attefallshusförsäljare
Det här är kanske den största fällan husköpare går i när de köper attefallshus. Att välja en oseriös säljare kan leda till enorma besvär och extra kostnader. En del säljare lägger upp falska bilder på hur huset ska se ut, andra begär handpenning innan ni ens börjar samarbeta.
För att säkerställa att du anlitar en betrodd och pålitlig försäljare, bör du:
- Göra en ordentlig bakgrundskontroll av företaget. Kolla upp företagets tidigare projekt och recensioner, googla namnet för att se om någon skrivit något negativt om dem tidigare.
- Kontrollera företagets finansiella stabilitet och äkthet på till exempel allabolag.se.
- Fråga om du kan kontakta tidigare kunder och få deras åsikter om samarbetet.
- Se till att alla avtal och garantier är tydligt definierade och skrivna. För aldrig över pengar utan att ha kontrakt.
Misstag 4: Glömmer att räkna på framtida underhåll
Att bygga ett attefallshus är som annat husbygge – det är en långvarig relation. Det innebär att bygget kan innebära framtida underhållskostnader. Det kan handla om allt från reparationer och uppgraderingar till energi- och uppvärmningskostnader.
Det bästa sättet att minska dessa kostnader är att tänka efter före. Genom att investera i klimatsmarta, vinterisolerade hus av bra kvalitet säkerställer du att du har ett tåligare hus som kommer kosta mindre i längden. Om du först ska använda huset till en tonåring på väg ut till bostadsmarknaden kanske det ändå kan vara klokt att investera i en husmodell eller möblering som tids nog kan användas till uthyrning för flera hyresgäster. Då slipper du göra nya inköp eller hamna i en situation där du inte har nog med sovutrymme för fler än en tonåring.
Lösningen?
Att köpa ett attefallshus är en stor affär och inte något som görs i en handvändning på ett lågprisvaruhus eller genom att klicka “lägg i varukorgen” på en hemsida. För att undvika de här fyra vanliga misstagen – eller andra som lätt kan uppstå längs vägen – rekommenderar vi på Husteamet att du först och främst säkerställer att det är en seriös, erfaren försäljare du arbetar med. Har du bara det fixat så kan de hjälpa dig se till att undvika övriga fallgropar genom att hjälpa dig välja rätt hus för dina behov och se till att alla papper till kommunen är i ordning.
Sedan kan du fokusera på det roliga: lyxiga tillval till huset, snygg inredningsdesign, eller kanske bara att köpa den solstol där du ska sitta och njuta av huset hela sommaren lång.
Är du redo att köpa ett attefallshus?
När du är redo att ta första steget från dröm till verklighet – kontakta oss. Vi har hjälpt nöjda kunder hitta sina attefallshus och fritidshus i över 30 år och vi förstår hur unik varje kunds process kan vara. Vill du komma och uppleva våra hus själv så finns vi på Nybygget i Arlanda. Fyll i en intresseanmälan annars, så kontaktar vi dig för att höra mer.