Loading...

Att bygga bastu utomhus på tomten ger dig naturnära avkoppling året runt

kvinna sitter i bastu
Det kommer kanske inte som någon överraskning att bastubad har flera fördelar för både kropp och själ. Tack vare en lång bastukultur i Sverige är det redan många som känner till hur skönt det kan vara för avkoppling. Att spendera tid i en varm och fuktig bastu sänker stressnivåer, mjukar upp muskler och lindrar värk. Bastubad bidrar även till att rensa kroppen från gifter och öppnar upp porerna, vilket ger en ren och fräsch hud. Det finns till och med forskning som visar att bastubad kan hjälpa till att stärka immunförsvaret genom att förbättra blodcirkulationen och öka produktionen av vita blodkroppar. Då är det inte konstigt att många vill ha en egen bastu hemma. En del försöker knö in en liten bastu i källaren, men för husägare med tomt är det ofta smartare att bygga bastu utomhus.

Anledningar att bygga bastu utomhus

Det finns så många anledningar att bygga sin bastu utomhus och de kanske viktigaste handlar om njutning. Att få tillfälle att gå ut i trädgården, kanske barfota i sommargräset eller på gnistrande snöskare en solig decembereftermiddag, kan verkligen förstärka avkopplingen. Särskilt om du sedan kan sitta en stund på farstukvisten och andas in friskluft. bastu interiör i ljust trä med utsikt över skog

Det finns dock andra, mer praktiska skäl till att bygga bastu utomhus, som kommer du både spara och tjäna pengar på i längden.

 • Det är enklare att ventilera en utomhusbastu, vilket minskar risken för fukt- och mögelproblem samt skapar en fräschare inomhusmiljö.
 • En utomhusbastu kan öka värdet på din fastighet och ge ditt hem ett unikt inslag.
 • Att separera bastuområdet från ditt hem gör det trevligare att bjuda in gäster att använda bastun. Samtidigt minskar det risken för att värme sprider sig i resten av huset.

Gör det enkelt för dig med säsongens smartaste lösning

Att bygga ett bastuhus själv från lösvirke går såklart om man vet hur man gör. Det är dock viktigt både ur ett energiperspektiv och ett säkerhetsperspektiv att byggnationen går rätt till.

Särskilt viktigt att tänka på är: närbild på att skopa vatten på stenar i bastu

 • Ventilation
 • Isolering
 • Brandsäkerhet
 • Rätt träslag för bastu
 • Fasadbehandling för att tåla nordiskt klimat

Du kan istället göra det enklare för dig genom att köpa ett nyckelfärdigt bastuhus som levereras redo för njutning. På så sätt vet du att det är ett säkert, energisnålt, och hållbart bastuhus som kommer kunna skänka dig många års avkoppling, återhämtning, och umgänge – och sedan fortfarande ger en värdeökning om du vill sälja ditt hus.

Obs! Att bygga bastu utomhus på tomten kräver inte bygglov eller bygganmälan. Det räknas heller inte bort från dina tillåtna 30 kvm bygglovsfritt attefallshus

Att köpa ett färdigt bastuhus innebär dock inte att du bara kan få en standardlåda med en bastu rakt upp och ner. Här finns goda möjligheter till tillval och en utformning som passar din stil, matchar ditt hus, eller inkluderar lite extra lyx. Varför inte ha en härlig relaxavdelning där du kan svalka av mellan varven, mysig belysning eller bastulavar i ett exklusivare träval som gör det skönare att sitta?

Passa på nu – mer lyx för mindre pengar

Vi har tidigare i bloggen introducerat er för vårt eleganta och underbart härliga bastuhus Selma, 15 kvm. Ett Selma visningshus har stått bland våra utställningshus på Nybygget i Arlanda och nu gör vi utrymme för nya modeller genom att sälja ut bastuhuset till ett oslagbart pris. Inte bara får du ett oanvänt bastuhus med relax och farstukvist till rabatterat pris, du får också flera lyxiga tillval:

 • Thermowood-fasad
 • Led-belysning under lavar och stjärnhimmel
 • Klinker
 • Thermo-asp bastulavar i brunt

Här kan du läsa mer om vad som ingår i demohuset – om du är intresserad är det bara att kontakta oss på Husteamet direkt. Huset levereras färdigt till dig, sedan är grundplintar och elanslutning det enda som sedan står mellan dig och årets härligaste stunder.

Ring oss och fråga