Loading...

Ett extra hus på tomten eller landet ger härliga möjligheter till avkoppling eller att umgås med släkt och vänner. Här på Husteamet erbjuder vi allt från små – men effektivt planerade – bastuhus och attefallshus till 60 kvm stora fritidshus för bekvämt längre boende och vi får ofta frågan vad som är skillnaden mellan ett fritidshus och ett attefallshus.

Vad är ett fritidshus?

I grunden är fritidshus helt enkelt ett hus där det är tänkt att man ska vistas på fritiden. När vi talar om fritidshus tänker vi ofta på gäststugor, sommarstugor, torp, eller andra hus som används temporärt men som går att bo i. Det handlar nästan alltid om hus på landsbygden.

Samtidigt kan det vara svårt att helt definiera vad ett fritidshus här. Du kan såklart nyttja en villa som är byggd som permanentboende endast som fritidshus under sommarsemestern, men den är fortfarande en permanentbostad, rent regelmässigt. Det vi tänker på som fritidshus är vanligtvis mindre än det vi tänker på som villa, ofta runt 50-60 kvm. Samtidigt är det lägre krav för att få bygglov för ett fritidshus än permanentboende, så man kan ha lite mer flexibilitet i design, utformning, och kostnad.

utsikt från vardagsrum i fritidshus ut till grön naturBo permanent i ett fritidshus

Det är tillåtet att flytta permanent till ett hus där bygglovet ursprungligen angav det som fritidshus. Detta kan vara lockande exempelvis för personer som är redo att lämna stadslivet och flytta in i sommarstugan på heltid. Då är det dock viktigt att se efter husets uppbyggnad. Sommarstugor som var avsedda endast för boende under sommarhalvåret har ofta dålig isolering och kan helt sakna uppvärmningsmöjligheter. Detta behöver i så fall installeras.

Det är också viktigt att titta på:

  • isolering i husgrund och att huset i övrigt är vinterbonat
  • vatten/avlopp
  • vägunderhåll, sophämtning, post och annat som kanske inte sker automatiskt året runt för en stuga på landet
  • tvättmaskin/diskmaskin och andra vitvaror som man kan behöva i vardagen

Vad är ett attefallshus?

Till skillnad mot fritidshus är attefallshus och bolundare väl definierade. Du får bygga ett hus upp till 30 kvm (tidigare 25 kvm) bygglovsfritt på en tomt där det redan finns ett huvudhus. Högsta höjd till taknock får vara 4,0 m och huset måste vara fristående. Boverket har också vissa riktinlinjer angående var ett attefallshus får uppföras. Här kan du läsa mer om attefallshus regler och riktlinjer.

modernt inrett kök med gröna stolar i attefallshusBo permanent i attefallshus

Det är också möjligt att bo permanent i ett attefallshus. Detta kan vara en smidig lösning exempelvis för vuxna barn som ett steg in på en tuff bostadsmarknad eller som ett sätt att tjäna extra pengar genom att hyra ut attefallshuset till utomstående hyresgäster.

För att du ska få använda attefallshuset som permanentboende krävs att huset uppfyller regler för komplementbostad. Det handlar exempelvis om tillgänglighet, energieffektivitet, och inomhusmiljö.

Vad är skillnaden på attefallshus och fritidshus?

I slutändan blir det lite luddigt med definitionerna och handlar till stor del om användningsområde och förutsättningar. Ett 30 kvm stort attefallshus som används som sommarstuga är alltså samtidigt ett fritidshus. Vill man bygga ett fritidshus på 30 kvm kan det vara smidigare att följa de förenklade reglerna för attefallshus, så länge grundförutsättningarna finns. Har du mark och vill bygga en ny sommarstuga behöver du dock följa regelverk för fritidshus oavsett storlek, om det inte finns ett huvudhus på tomten.

Får man bygga attefallshus och fritidshus på samma tomt?

Reglerna för attefallshus definierar egentligen inte hur många hus man har på tomten utan att totalarean uppgår till 30 kvm. Du kan därför exempelvis ha två små attefallshus om 15 kvm utan att söka bygglov. Attefallshus står dessutom över detaljplanen. För fritidshus som inte passar in i reglerna för attefallshus krävs dock bygglov. Reglerna blir ungefär samma som om du vill bygga mer än ett 30 kvm-attefallshus på tomten: huset kan se ut som ett attefallshus, men rent lagligt är det det inte längre, eftersom du redan fyllt din kvot av attefallshus.

Obs! Friggebodar har sitt eget regelverk. Du får bygga dessa bygglovsfria komplementbyggnader  upp till 15 kvm och de ingår inte i attefallshusens tillåtna 30 kvm. Detta innebär alltså att du kan bygga både 15 kvm friggebod och 30 kvm attefallshus på tomtent utan bygglov.

Fritidshus och attefallshus – vi har allt

Oavsett om du är ute efter ett användbart attefallshus på tomten eller ett njutningsfullt fritidshus på landet så har Husteamet det du söker. Vi erbjuder små hus av hög kvalitet, alltid med dina unika önskemål i åtanke. Kom förbi och besök våra hus på Nybygget i Arlandastad, bläddra bland våra husmodeller, eller kontakta oss direkt så hjälper vi dig hitta ditt drömhus.

Ring oss och fråga