Loading...

Ett vinterbonat attefallshus kan innebära mer utrymme – och mer mys – året runt.

attefallshus charlotta i snöig miljö på vintern

Nu är höstrusket här på riktigt och drömmen om ljuvliga kvällar i sommarstugan känns långt borta. Samtidigt är det nu vi verkligen kan njuta av allt det mysiga som hösten och vintern har att erbjuda. Då blir det extra härligt med besök från barn och barnbarn eller gäster som vill ta del av säsongens aktiviteter. Men ska de bo i gäststugan i gårdens attefallshus krävs att huset håller för klimatet.

Ett attefallshus som klarar hela vintern

Visst är det fint med fyra växlande säsonger, men det är inte alltid lätt att njuta av det nordiska klimatet när vinden viner och temperaturen faller. Kyla, snö, och regn påverkar både husets material och därmed livslängd, samt bekvämligheten inomhus. Att vinterbona handlar därför främst om två komponenter:  att skydda och isolera mot väder och vind, samt att se till att det finns någon sorts värmesystem.

Vi har hög standard i våra bostadshus i Sverige. För att ett attefallshus verkligen ska komma till sin rätt bör det gälla även ett attefallshus. Därför är det en del du bör tänka på när det kommer till att se till att ditt attefallshus är vinterbonat.

  • Isolering behöver vara väl genomtänkt. Detta gäller både isolering av väggar och tak samt vid fönster och dörrar. Uppmärksamma att vissa försäljare av attefallshus och fritidshus inte inkluderar vinterisolering per automatik. Detta måste då läggas till beställningen och därmed priset.installation av golvvärme
  • Virket bör också vara anpassat till det påfrestande, nordiska vinterklimatet och fasaden måste vara vindtät.
  • Uppvärmning av huset behöver installeras innan det kan räknas som vinterbonat. Satsa exempelvis på smala elelement för att inte förlora värdefullt utrymme till större aggregat eller värmelösningar.
  • Golvvärme kan ge extra myskänsla och bidrar till att hålla en behaglig temperatur i attefallshuset. Det kan även vara värt att fundera på handduksvärmare som inte bara minskar fukt i badrummet utan även ger en extra värmekick nhanddukstork med handdukär det är dags att kliva ur duschen.
  • Tänk på grunden – ett attefallshus kan uppföras på många olika sorters grunder, såsom plintgrund eller med betongblock. Diskutera med din leverantör vilken sorts grund som kan fungera utifrån förutsättningarna på din tomt. Rätt grund kan i princip erbjuda ytterligare isolering och därmed reducera värmekostnader och energisvinn.

 

Tänk på vädret även om du inte ska bo i huset

För dig som ska använda ditt attefallshus till annat än som boende är det fortfarande värt att se över isolering och virke innan du bygger. Om attefallhuset ska användas till förvaring eller som kontor, till exempel, är det viktigt att fasaden skyddar fukt från att tränga in och orsaka skador både på huset och på det du förvarar där inne.

 

Låt oss hjälpa dig bygga ett vinterbonat attefallshus efter dina behov

Vi på Attefallsteamet har länge arbetat med attefallshus och andra bostadshus som inte bara ska vara snygga och välkomnande, utan som också ska klara av vårt tuffa nordiska klimat. Genom att bygga våra attefallshus i fabrik minimerar vi risken för fuktskador och mögel i konstruktionen. Detta skyddar också byggmaterialet från väder och vind under byggnationen. Detta innebär också att vi kan leverera hus i princip året runt. Berätta för oss vad du är ute efter och hur ditt drömhus ska vara så hjälper vi dig hitta ett arkitektritat attefallshus bland våra husmodeller som passar dig – vare sig det är mitt i mysig midvinter eller dags för soliga sommardagar.

 

Ps. Du vet väl att du också kan följa våra byggen, se de senaste husmodellerna, och hitta information om våra hus-event genom vår Instagram och Facebook? Vi ses där!

Ring oss och fråga