Loading...

Hyr ut ditt attefallshus och tjäna på din investering.

flygbild över attefallshus i sommarmiljö

Att ha ett attefallshus kan ge din familj möjlighet till mer utrymme, visst, men det kan också lägga en ordentlig slant på banken. Om du har ett Attefallshus i Stockholmsregionen, gärna nära vatten, kan du sitta på en fantastisk möjlighet att tjäna extra pengar under sommarmånaderna. Genom att hyra ut ditt hus kan du potentiellt tjäna upp till 15 000 kr i veckan. I det här blogginlägget kommer vi att gå igenom en kalkyl för att beräkna dina potentiella intäkter, minus driftskostnader och skatt.

Kalkyl för att beräkna hur mycket du kan tjäna

glad, blå spargris

Här utgår vi från ett attefallshus som beskrivits ovan: det är strandnära, i storstadsregion eller nära till andra populära sommarresmål, som hyrs ut under sommaren. Enligt rådande marknadspriser kan man alltså hyra ut det för 15 000 kr/veckan under högsäsong.

Antal veckor under sommarsäsongen: 10 veckor
Potentiella intäkter: 10 veckor * 15 000 kr/vecka = 150 000 kr

Driftskostnader är billiga under sommaren, då det främst handlar om el och vatten. Avfall bör kunna ingå i huvudbyggnadens avfallskostnad och under sommaren krävs ingen värme (kan vi hoppas!). Däremot kan du också vilja räkna in kostnad för trådlöst internet, slitage och möbler. Med så många faktorer blir driftskostnader på ett ungefär men i branschen räknar man på ca. 500 kr/vecka.

Totala driftskostnader för 10 veckor: 10 veckor * 500 kr/vecka = 5 000 kr

Skatt måste du betala på de intäkter du får från att hyra ut ditt attefallshus. Vår kalkyl utgår från ett hus som främst är en privatbostad men som tillfälligt hyrs ut till annan hyresgäst. (Ett attefallshus som byggs enbart för uthyrning till utomstående beskattas som näringsfastighet.)

  • Intäkter från uthyrning av privatbostad upp till 40 000 kr/år är skattefria
  • Därefter kan du göra avdrag på 20% av bruttointäkterna
  • Resten beskattas som kapitalinkomst, 30%

Skatteuträkning på 10 veckors intäkter:

150 000 kr – 40 000 kr schablonavdrag = 110 000 kr

110 000 kr – 20% avdrag för hyresintäkt = 88 000 kr

88 000 kr beskattas med 30% kapitalbeskattning = 26 400 kr till Skatteverket

Nettointäkt från att hyra ut attefallshus i 10 veckor på sommaren: 

Bruttointäkt från uthyrning: 150 000 kr

Driftskostnader: – 5 000 kr

Skatt: -26 400

Totalt tjänat: 118 600 kr / sommar, eller 11 860/vecka 

Enligt den här kalkylen skulle dina nettointäkter, efter att ha dragit av driftskostnader och skatt, kunna bli så mycket som nästan 112 000 kr på en sommar!

OBS! Den här kalkylen är givetvis en ungefärlig kalkyl, som dessutom utgår ifrån att du hyr ut exakt tio hela veckor. Troligtvis kommer det att bli luckor mellan olika bokningar, det kan kosta att ha hjälp med städning mellan gäster eller att använda en tredjepartsplattform för uthyrning och den summan du kan ta i hyra kan skilja sig till följd av många olika faktorer. Men möjligheten finns och det rasslar snabbt in stora summor på kontot!

Fördelar med korttidsuthyrning

närbild modernt attefallshus med stora fönsterpartier och trädeck i skogsmiljö

Många husägare som hyr ut sitt attefallshus till korttidshyresgäster använder sig av plattformar som Airbnb. Fördelen här är att du har full flexibilitet över när du vill lägga ut ditt attefallshus till uthyrning och när du vill använda det för eget bruk.

Detta gör det möjligt för dig att använda huset för dina egna behov när du vill. Kanske kommer barn och barnbarn på besök en solig sommarvecka. Då är det bara att ta bort de datumen från plattformen. Sedan kan du generera extra intäkter under andra veckor då det står tomt.

Det går naturligtvis att hyra ut huset under andra delar av året och justera hyran efter säsongens marknad. Kanske har du ett attefallshus nära din stuga i fjällen? Då är det också rimligt med en högre hyra. Kolla vad andra likvärdiga hus hyrs ut för i ditt område. Det kan ge en bra fingervisning på hur hyrorna ligger.

rött och vitt hus med litet attefallshus på tomten bredvid en strand, brygga och båt

Tjäna på ditt härliga läge

Genom att hyra ut ditt attefallshus kan du dra nytta av dess attraktiva läge nära Stockholms vatten eller andra populära semesterorter och tjäna betydande summor pengar. Det blir en win-win både för dig och för nöjda hyresgäster som får njuta av det fantastiska hem du byggt upp.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa siffror bara är en uppskattning och att det finns andra faktorer som kan påverka dina intäkter och kostnader. Men med rätt planering och noggrann hantering kan uthyrningen av ditt attefallshus vara en lönsam verksamhet som ger dig möjligheten att njuta av både extra inkomster och sommarstunder i ditt eget hus.

När du är redo att slå till på ett snyggt, stilrent och användbart attefallshus – kontakta oss! Med många år i branschen vet vi hur man kan tjäna ordentligt genom uthyrning. Vi hjälper dig hitta rätt husmodell för dina behov och kan leverera det var du än har din tomt, om det så är på en gata i stan eller på en klippavsats i skärgården. Glad sommar!

Ring oss och fråga