Loading...

bild på attefallshus, med texten "vad kostar det?"

Vad kostar attefallshus egentligen?

Och vad får man för pengarna?

Allt fler husägare har blivit sugna på att bygga attefallshus på tomten på senare år. Attefallshus på upp till 30 m2 får byggas utan bygglov och tanken bakom reformen för attefallshus var att ge folk mer utrymme och lätta på bostadsbristen. I samband med att man funderar på investeringen dyker alltid frågan upp: vad kostar ett attefallshus? Vi går igenom vad du bör tänka på innan du börjar bygga.

Ett attefallshus kostar… Ja, det beror på

Det finns lika många prisbilder för attefallshus som det finns träd i skogen. Vad ett attefallshus kostar beror på flera olika faktorer. Vad vill du ha för standard? Ska det gå att bo i huset på vintern? Ska du själv lägga tid och energi på allt arbete utan att tänka på din tid som en utgift? Vill du ha snygg design, kvalitet som håller, en härlig altan utanför dörren? Tänk igenom olika alternativ och vad det är som är viktigt för dig i bygget innan du börjar leta efter själva huset, så gör du dig själv en stor tjänst – och får bättre överblick över vad det kan kosta.

Billigast attefallshus: byggsats

Det går att köpa en byggsats för attefallshuset. Detta är det det billigaste alternativet om du inte ska bygga attefallshuset helt själv från lösvirke. Du kan till och med hitta satser som kostar under 100 000 kr, även om de oftast ligger strax över. Det är dock viktigt att tänka på vilka kostnader som tillkommer. Billigare byggsatser kan sakna tillräcklig isolering, vara omålade, eller kräva andra arbetsinsatser för att bli beboeligt.

Du behöver också fortfarande ordna med en grund för huset att stå på och anlita elektriker som kan koppla in elen, med mera. Om du ska använda attefallshuset som boende – det vill säga att du behöver en viss standard på huset – så stiger kostnaderna snabbt. Den billiga byggsatsen kanske då inte blir den genväg du hade hoppats på.

Man får vad man betalar för

Att man betalar för kvalitet är väl aldrig så tydligt som när det kommer till husbyggen – både stora och små. De flesta nyckelfärdiga attefallshusen kostar mellan 800 000 kr till miljonen. Det går att hitta nyckelfärdiga attefallshus som kostar runt 500 000 kr, men då får man också vad man betalar för. Genom att investera i bättre byggen från start, med material av högre kvalitet, får du möjligheten till många års njutning och användning av ditt attefallshus – som sedan blir en rejäl värdeökning om du en dag väljer att sälja ditt boende och flytta. Ett fallfärdigt klimatskal utan gedigen struktur och genomtänkt design kan i stället stjälpa bostadskarriären.

Nyckelfärdigt attefallshus: pris för extra utgifter

Oavsett hur du köper ditt attefallshus är det vissa extra utgifter som tillkommer utöver själva huset. Dessa kostnader tillkommer även om du köper en byggsats eller väljer att bygga huset själv.

Uppskattade priser för tillkommande utgifter:

  • Avgifter till kommunen: 4 000 kr – 15 000 kr
  • Framdragning av el, vatten och avlopp: 20 000 kr – 40 000 kr
  • Grund: 30 000 – 70 000 kr för blockgrund, 70 000 – 110 000 kr för plint
  • Anslutningar för vatten och el: 15 000-20 000 kr

Väg ditt attefallshus totalkostnad mot vad du tjänar på det

Det är lätt att stirra sig blind på en totalkostnad när man tittar på attefallshus och glömma vad man kan få för det. Att köpa ett nyckelfärdigt attefallshus sparar en ansenlig mängd tid – din tid! – jämfört med att bygga huset själv från lösvirke eller byggsats. Med ett fabriksbyggt hus är risken dessutom lägre för fuktskador under konstruktionen, ett dyrt problem att fixa när det än upptäcks.

Att investera i ett gediget hus där gäster kan komma och bo, eller där studenter eller andra hyresgäster kan hyra under en längre period med bekväm levnadsstandard, är också något som lönar sig. Eventuella framtida inkomster är därför viktigt att räkna med för att få en korrekt prisbild för din investering.

Attefallshusets värdeökning vid försäljning

Kom också ihåg att attefallshuset kan öka värdet på din bostad vid försäljning. Generellt är det svårt att ge en konkret siffra, men mäklare är överens att några faktorer påverkar värdeökningen mer än andra. Dessa inkluderar att man bygger ett attefallshus som passar in med övriga bostäder i området, som håller hög standard och gärna även ger ökat insynskydd till huvudbyggnaden. En sådan stil är svårare att få till med en byggsats. För att summera: du kan både spara och tjäna pengar på att ha ett attefallshus på tomten, men då måste det vara steget upp från de enklaste skalen.

Det viktigaste är att du är nöjd

På Attefallsteamet har vi länge hjälpt kunder hitta precis rätt attefallshus och lösningar för deras behov. Vi tror på kvalitet från start och erbjuder nyckelfärdiga attefallshus byggda i miljövänliga material, med 3-glasfönster och en hög lägstanivå på standardkök och badrum. Genom att transport, lyftkran, besiktning av oberoende besiktningsman, och allt underlag du behöver för anmälan till kommun är inkluderat i priset så får du bättre översikt över slutpriset redan från start. Låt dig inspireras av våra husmodeller eller bläddra runt bland bilderna på vår Instagram. Du kan också kontakta oss direkt så hjälper vi dig hitta rätt attefallhus till rätt pris.

 

Ring oss och fråga