Loading...

Att bygga ett attefallshus på tomten kan vara det smartaste – och roligaste – du gjort. 

brunt attefallshus i tallskog med uteplats i trä och hängmatta

Hur härliga är inte attefallshus? Små hus på tomten som kan bli mysiga gästrum, användbara poolhus, extra utrymme för hemmakontor och äldre barn, eller varför inte en extra källa till inkomst. Möjligheterna är oändliga och tack vare attefallsreformen är det mycket smidigare att bygga attefallshus än många andra hus på tomten.

Men med det sagt är det fortfarande en långsiktig investering och något du kommer ha nytta av under många år framöver. Därför är det klokt att tänka efter innan du väljer husmodell eller börjar gräva. Här har vi samlat 5 tips på sådant du bör tänka på innan du börjar bygga attefallshus.

Vad ska huset användas till?

Att tänka igenom användningsområdet är a och o innan du börjar bygga. Genom att veta vad huset främst ska användas till kan du välja rätt modell och placering som kommer fylla rätt funktion.

Några exempel: 

  • En gäststuga där gäster främst ska sova över kanske inte kräver ett så avancerat kök. Här kan du i stället välja att maximera sovutrymmet, kanske med sovrum både på markplan och sovloft, gärna med vädringsfönster.
  • Om du ska hyra ut ditt attefallshus blir en helhetslösning där man lätt kan spendera längre tid mer värd. Ordentligt kök, badrum, sovutrymme och genomtänkt förvaring höjer värdet. Stora glasdörrar ut mot en uteplats kan sätta guldkant på upplevelsen. kök i attefallshus med vitt köksbord och stolar
  • Om du ska använda huset som kontorslokal kanske du helt kan skippa tanken på sovloft och spara in pengar genom en envåningslösning. Välj en modell med gott om naturligt ljusinsläpp och utrymme för en soffgrupp vid eventuella kundmöten.

Vilken miljö ska huset stå i?

Att tänka funktion kan kännas viktigast, men form och utseende spelar också roll för din njutning av huset.

Exempel att tänka på: 

  • Ett hus i stadsmiljö kan smälta in genom att måla eller putsa fasaden så att den matchar huvudhuset. En modern arkitektur kan passa ett nyare bostadsområde medan klassiska modeller kan passa äldre trähus.
  • Ett attefallshus som sommarstuga är en given klassiker. Här kan man leka med klassiska linjer och testa grönt sedumtak för att smälta in i naturen och ge ett semesterlugnt intryck.

Var på tomten står huset bäst?

Placeringen är givetvis helt nödvändig att tänka på. Det gäller även vilken riktning dörrar och uteplatser ska rikta sig.

Tänk på: klassiskt rött attefallshus med ett vitt bostadshus bakom i traditionell stil

  • Var står solen? Vill ni ha direktsol in i huset eller kvällssol på terrassen?
  • Ska ytterdörren vända sig mot huset för en trygg känsla eller bort från huset för att ge hyresgäster lite avskildhet?
  • Ska ett bastuhus ligga så nära storhuset som möjligt för snabb åtkomst till dusch eller att slippa springa långt i badrocken när det ligger snö på marken?

(Kom ihåg att enligt reglerna för attefallshus får huset inte stå närmare grannens tomt än 4,5 meter utan godkännande från grannen.)

Tänk på era behov nu och i framtiden

Det viktigaste är såklart att ni njuter av attefallshuset nu och det passar era behov när ni bygger det. Men med det sagt är det klokt att även blicka framåt.

Kan attefallshuset användas till annat i framtiden? Exempel: om ni har ett vuxet barn som går på universitet och bor i attefallshuset när bostadsmarknaden är omöjlig, kan det attefallshuset sedan användas för att hyra ut till andra hyresgäster i framtiden som vill laga egen mat eller ha plats för en bäddsoffa i vardagsrummet?

Hur höjer attefallshuset värdet på huvudhuset? Exempel: som regel höjer attefallshus värdet på ett hus när det sedan säljs, men då kan det behöva anpassas till andra behov. En extremt skräddarsydd modell kan vara svår för nya husägare att använda, medan de flesta klassiska modeller lätt kan göras om för att passa nya behov. Vinterbonade attefallhus höjer värdet mer än ett icke-bonat, om det inte handlar om sommarstugor som inte används till något annat.

Är du osäker på vad som passar din tomt och dina behov? Bläddra igenom våra husmodeller för inspiration, eller kontakta oss direkt så kan vi snacka om det. Med lång erfarenhet av attefallshus och fritidshus kan vi på Husteamet hjälpa dig hitta rätt från start.

Ring oss och fråga